Potpisan ugovor za nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Trilj

 

U petak, 3. lipnja  svečano je potpisan Ugovor o radovima na nadogradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Trilj.

Ugovor su u prostoru Gradske vijećnice Grada Trilja potpisali direktor Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine d.o.o. Josip Mioč u ime nivestirora i Igor Kodre, predstavnik izvođača radova tvrtke HIDROINŽENIRING d.o.o. Ljubljana.

‘Vrijednost potpisanog ugovora je 16.178.126,00 kn. Previđeni rok dovršetka je 23 mjeseca, od čega je 14 mjeseci rok za izradu projektne dokumentacije, ishođenje dozvola i građenje, dok 9 mjeseci otpada na testove po dovršetku uključujući pokusni rad i izdavanje Potvrde o preuzimanju’, istaknuo je Mioč.

Igor Kodre, predstavnik slovenske tvrtke izvođača radova istaknuo je važnost ovih radova za njegovu tvrtku: ‘Tvrtka HIDROINŽENIRING d.o.o. Ljubljana djeluje već 50 godina i upravo je specijalizirana za ovakve radove. Nakon posla kojega obavljamo u Sinju dobili smo i ovaj ovdje. Uvjeran sam kako ćemo sve završiti u roku i po pravilima struke na zadovoljstvo svih, u prvom redu za 6 tisuća stanovnika čiji je kanalizacijski sustav povezan na ovaj pročištač.’

Zadovoljstvo potpisanim ugovorom nije krio ni gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin. ‘Zadovoljstvo mi je kao gradonačelniku istaknuti da je došlo do potpisivanja ovog posljednjeg, trećeg ugovora na radovima u sklopu Projekta integralnog sustava vodoopskrbe i odvodnje Cetinske krajine – Trilj, Otok i Dicmo. Ovo je uistinu veliki trenutak za, ne samo Grad Trilj nego i ostalo područje. Želim se zahvaliti svima koji sudjeluju u provedbi ovog projekta, na poseban način Vodovodu i odvodnji Cetinske krajine. Znam koji je to zahtjevan projekt, jer bio sam dugo godina član tog projektnog tima’

Inače, prethodno su potpisani Ugovor o radovima za rekonstrukciju i dogradnju vodoopskrbnog sustava, proširenje i sanaciju sustava javne odvodnje aglomeracije Trilj te Ugovor o radovima na vodoopskrbnom sustavu Aglomeracija Otok i Dicmo te sustavu odvodnje aglomeracije Otok.

U obilasku područja gdje se nalazi pročistač otpadnih voda, sudionici potpisivanja ugovora su istaknuli i neke pojedinosti koje su istaknute u samom ugovoru, odnosno što je uključuje u realizaciju  ovim ugovorom, a to je slijedeće:

 • Zamjena sve postojeće opreme kao što su crpke, gruba rešetka, fine rešetke, oprema pjeskolova i mastolova, oprema na postojećoj stanici za prihvat sadržaja septičkih jama te oprema na postojećim aeracijskim bazenima
 • Automatizacija rada crpki
 • Postojeća upravna zgrada biti će reorganizirana, opremljena i uređena za potrebe nadograđenog uređaja za pročišćavanje
 • Izgradnju i implementaciju postojeće i nove opreme u nadzorno-upravljački sustav (NUS)
 • Zamjenu dotrajalih postojećih opločnika, rubnjaka, betonskih i asfaltnih površina koji ostaju u upotrebi, a koji nisu u ispravnom stanju, sanaciju hidroizolacije zgrade te zamjenu krovne konstrukcije i pokrova na upravnoj zgradi.

Predviđena je i izgradnja sljedećih objekata:

 1. Sekundarna taložnica
 2. Crpna stanica tehnološke vode
 3. Mjerač protoka na izlazu
 4. Kontrolno mjerno okno
 5. Crpna stanica za recirkulaciju mulja i izdvajanje viška mulja
 6. Izgradnju dodatnih internih asfaltiranih prometnica

Nakon obilaska područja, odnosno objekta za pročišćavanje otpadnih voda Trilj, uslijedio je obilazak središta Trilja gdje su u punom jeku radovi na izgradnji aglomeracijskog sustava. Josip Mioč dir.Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine ovom prigodom istaknuo je kako svi poslovi radova koji se uglavnom vežu uz prometnice idu predviđenom dinamikom: ‘Radovi na vodoopskrbnom sustavu i sustavu odvodnje aglomeracije Trilj obuhvaćaju izgradnja 37,9 km cjevovoda odvodnje. Tu je uključeno i 8 crpnih stanica, tu je rekonstrukcija 1,5 km cjevovoda odvodnje. Trenutno je 80 posto stanje realizacije projekta i očekujemo da u zadnjem kvaratalu ove godine svi radovi budu zaključeni’, istaknuo je Mioč.

Inače, uz navedeno projekt obuhvaća još sanaciju 128 m cjevovoda odvodnje i 31 okna, rekonstrukciju i zamjenu opreme na 3 CS, izvedbu novih 880 priključaka na sustav javne odvodnje, izgradnju 2,2 km vodoopskrbnog cjevovoda i pripadajuće hidrostanice, te  dogradnja vodospreme Trilj. Ukupni iznos projekta (bez PDV-a) iznosi 197.987.900,00 kn odnosno 247.484.875,00 kuna s PDV-om.

Triljski gradonačelnik istaknuo je kako su na području Trilja i ostalih jedinica lokalne samouprave vidljivi radovi kada je u pitanju cijela aktivnost oko Aglomeracije Trilj-Otok-Dicmo: ‘Ovo su zahtjevni radovi i zahvaljujem investitoru Vodovodu i odvodnji na svim aktivnostima. Isto tako zahvaljujem svojim sugrađanima na strpljenju i razumijevanju za vrijeme ovih radova, jer svi znamo što nam ovaj projekt donosi’, kazao je Bugarin.

Od ukupnog iznosa od 197.987.900,00 kn se sufinancira u sljedećim omjerima 132.887.023,53 kuna iz bespovratnih sredstava EU, 28.211.464,82 kn iz sredstava državnog proračuna (preko Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja), 28.211.464,82 kn iz sredstava Hrvatskih voda te 8.677.946,83 kn iz sredstava jedinica lokalne samouprave koji su partneri projekta. Uz ovo financiranje dio financijski sredstava izdvajaju za ovaj projekt iz svog proračuna jedinice lokalne samouprave koje su obuhvaćene ovim projektom i to Grad Trilj 4.873.534,94 kn, Općina Otok izdvaja 3.580.520,86 kn, a sredstva Općine Dicmo su u iznosu 223.891,03 kn.

Kada je u pitanju cijela slika Aglomeracijskog projekta, brojke su uistinu impozantne. Kroz projekt će biti izgrađeno više od 72 km kolektora odvodnje sa 15 novih crpnih stanica čime će se omogućiti spajanje na sustav odvodnje za preko 1600 domaćinstava. Izgradit će se nova vodoopskrbna mreža (naselje Sušci te dio naselja Jabuka) u dužini od 7180 metara, biti će rekonstruirano i sanirano preko 11 kilometara postojećih vodoopskrbnih cjevovoda. Također biti će izvršena gore spomenuta nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Trilj.

Radove izvodi Zajednica ponuditelja Kavelj d.o.o, INERO d.o.o., Goran i Zoran d.o.o.

Tijekom potpisivanja Ugovora o ugradnji novog uređaja  za pročišćavanje otpadnih voda Trilj i obilaska gradilišta aglomeracije u središtu  Trilja uz predstavnike investitora, izvođača radova, nazočili su i Petar Peroš, predstavnik voditelja projekta i predstavnici Studio Redizajn d.o.o iz Zagreba.

 

Izvor: https://www.ferata.hr/potpisan-ugovor-za-nadogradnju-uredaja-za-prociscavanje-otpadnih-voda-trilj/